Johan Bülow, grundlæggeren af Lakrids by Bülow, indså tidligt, at hvis hans virksomhed skulle nå videre, måtte der nye kræfter til: en erfaren ledelse og en professionel bestyrelse.

“Man er nødt til at glemme sit ego – uanset om man er ejer eller i en bestyrelse.”

Sådan siger Johan Bülow, grundlæggeren af Lakrids by Bülow i første afsnit af podcasten ”Fremtidens Fyrtårne”. I dag er virksomheden vokset fra “verdens mindste fabrik” på torvet i Svaneke til en international virksomhed. Og mindst 100 små danske virksomheder har haft Lakrids som forbillede. Lakrids er blevet et fyrtårn for, hvordan passion og strategi skaber vækst.

Lyt til afsnit 1 af podcasten ”Fremtidens Fyrtårne”

Lakrids er et eksempel på en dansk SMV, der har opnået global succes. Mange danske SMV’er har ambitioner om vækst, men de mangler strategisk sparring. Her kan en stærk bestyrelse gøre forskellen.

Få en bestyrelse – en ordentlig én

Den rigtige bestyrelse kan være ledelsens vigtigste sparringspartner. Ikke kun i strategi, men også i kritiske emner som cybersikkerhed, klima, geopolitik og kunstig intelligens. Man kan sige, at virksomhederne har fået et nyt pensum – de store agendaer, som før føltes fjerne, er rykket tæt på. Kravene er skærpet, uanset om man leverer til andre virksomheder eller til slutkunder.

Alligevel har kun 15 pct. af danske SMV’er en bestyrelse. I de virksomheder, der har en bestyrelse, mener under halvdelen af ledelserne, at bestyrelsen skaber reel værdi.

Det lyder som et argument for at droppe bestyrelser? Det synes jeg ikke, at det er. Det er derimod et argument for at arbejde målrettet på at gøre dem bedre.

Bestyrelsesarbejde kan læres

Jeg har set både godt og dårligt bestyrelsesarbejde, siden jeg for mere end 15 år siden satte mig ved bestyrelsesbordet for første gang.

Og jeg har oplevet bestyrelsesarbejde under forskellige ejerformer; børsnoteret, familieejerskab, venturekapital, kapitalfonde, fondsejerskab og statsligt ejerskab.

Jeg har fået en speciel kærlighed for SMV’erne. Drivkraften. Innovationen. Fokus på kunder og produkter. Fraværet af bureaukrati og politik. Og ikke mindst: fleksibiliteten til at strukturere bestyrelsesarbejdet, så det er så effektivt og værdiskabende som muligt. Det er et potentiale, som alt for få SMV’er udnytter.

SMV’er har også i bestyrelsesarbejdet andre behov og muligheder end de store børsnoterede virksomheder. Derfor har jeg udviklet en række praktiske redskaber, der er specielt brugbare for SMV’er. Formålet er at gøre bestyrelsen til en stærk kraft, som ledelsen kan trække på, når den vil skabe ny vækst og nye muligheder.

Den værdiskabende SMV-bestyrelse forstår virksomhedens og ejerkredsens behov, værdier og ambitioner. Den tænker strategisk og fokuserer på vækst frem for bagudskuende kontrol.

Den er tæt på ledelsen uden at forsøge at blande sig i daglige driftsopgaver.  Medlemmerne af bestyrelsen er til rådighed som sparringspartnere mellem møderne. Og bestyrelsen har en indgående forståelse for virksomhedens vilkår og niveau, så bestyrelsens ambitioner og organisationens eksekveringsevne er i balance.

Den moderne bestyrelse er ikke en magelig rundkreds af midaldrende mænd, der ryger cigarer og spiser højtbelagt smørrebrød. Den er en mangfoldig samling mennesker, der brænder for at udvikle virksomheden og går seriøst og ydmygt til opgaven.

Månedens Værktøj: Årshjul og agenda

Det lyder banalt, men erfaring viser, at mange bestyrelser ikke har et årshjul. De planlægger møder efter deres egen kalender, ikke virksomhedens behov.

Det bliver noget med, at “jeg kan som bestyrelsesformand de og de dage, hvornår kan I andre”, og så bliver næste bestyrelsesmøde lagt i kalenderen. Men det er jo ikke givet, at det passer ind i virksomhedens rytme. Og da vi som bestyrelse er sat i verden for at gøre virksomheden bedre, må vi indrette os efter den.

Begynd med at forstå virksomhedens årsrytme. Hvordan ser salgssæsonen ud? Følger regnskabsåret kalenderåret? Er der faste årlige begivenheder, fx internationale konferencer, forhandlermøder, produktlanceringer?

Beslut derefter frekvensen og længden af møderne. Skal der være fire, seks eller flere bestyrelsesmøder pr. år? Overvej at arrangere en årlig strategidag, hvor fokus er på fremtidige produkter, kunder og markeder. Hvor der er plads til at reflektere over de store spørgsmål: Hvad gør virksomheden speciel i forhold til konkurrenterne? Hvor ligger organisationens styrke, og hvor er der brug for nye kompetencer?

Ingen bestyrelse siger, at “det vigtigste er, at vi kigger bagud,” men oftest er det alligevel det, der sker. Et årshjul, hvor bestyrelsens mødedatoer afspejler vigtige kommende begivenheder i virksomhedens liv, sikrer, at fokus er på fremtiden.

Hvis regnskabsåret følger kalenderåret, skal næste års budget godkendes på et bestyrelsesmøde i november-december, og så skal en strategidag ligge et par måneder tidligere, så ledelsen har tid til at oversætte den langsigtede strategi eller justeringer til den til konkrete handlinger i førstkommende finansår.

Hos Lakrids by Bülow, hvor jeg er formand, har vi fx ingen bestyrelsesmøder i Q4, fordi det er julesæson og årets travleste periode. Det ville være galimatias at bede ledelsen forberede og afholde et bestyrelsesmøde, når hele organisationens fokus skal være på eksekvering.

Skal en virksomhed hvert år præsentere nye produkter på en messe i Tyskland i april måned, bør man indrette bestyrelsens involvering i investerings- og udviklingsbeslutninger, så det er optimalt og effektivt i forhold til den type vigtige begivenheder og ledelsens behov.

Et årshjul tilpasset virksomheden sikrer, at bestyrelsen er relevant og opfattes som værdiskabende og effektiv af ledelsen.

Nye redskaber til den moderne bestyrelse

Årshjulet og agendaen er kun begyndelsen. Ikke desto mindre er det et fundament for at skabe en effektiv og værdiskabende bestyrelse.

Hver måned fremover vil jeg behandle et nyt og håndgribeligt værktøj til at forny og forbedre bestyrelsesarbejdet.

Du kan læse om værktøjet her i nyhedsbrevet eller høre mig tale om det i den månedlige podcast. Eller begge dele, hvis du virkelig vil excellere i bestyrelseslokalet.

De er også et godt sted at begynde for virksomheder, der endnu ikke har en bestyrelse, men som gerne vil have en.

Jeg glæder mig til tirsdag den 4. marts, hvor næste episode af min podcast bliver udgivet. Mere herom snart...

Tue

hvis du  fremover gerne vil modtage vores nyhedsbrev direkte kan du tilmelde dig her

Fedt! Tak for din tilmelding. Tjek din indbakke for en bekræftelsesmail. Vi glæder os til at dele spændende nyt med dig.
Hov, noget gik galt! Prøv igen om lidt, eller skriv til os, hvis det stadig driller.